Home » ΝΕΑ » «Υβρίδια» : Mια έκθεση από το μέλλον έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Υβρίδια» : Mια έκθεση από το μέλλον έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με τίτλο «Υβρίδια: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας», η έκθεση συνδυάζει την αιχμή της τεχνολογίας με τον ακτιβισμό και την ποπ κουλτούρα και υπόσχεται μία συναρπαστική ξενάγηση στο μέλλον.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ενα ζεύγος… εξωγήινων, πορτρέτα που μιλούν για κάποιον που απεβίωσε πρόσφατα, τρισδιάστατες εκτυπώσεις αγαλμάτων και τοιχογραφιών που καταστράφηκαν από το ISIS, αλλά και μια διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης, όπου το κοινό μπορεί να παρέμβει και να παραποιήσει το περιεχόμενο των ειδήσεων ελληνικών ΜΜΕ, είναι ορισμένα από τα έργα που θα δουν οι επισκέπτες της νέας διαδραστικής έκθεσης που φιλοξενεί, από τις 7 Νοεμβρίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ars Electronica Centre, που εδρεύει στο Λιντς της Αυστρίας και συγκεντρώνει καλλιτεχνικά έργα, εργαστήρια και περφόρμανς που αψηφούν τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας.

Εδώ, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ως υλικό τους την επιστημονική έρευνα, τα ψηφιακά δίκτυα, αλλά και ενόργανες διαδικασίες, όπως ακριβώς άλλοι χρησιμοποιούν τα χρώματα, το χαρτί και τον καμβά. Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Manuela Naveau:

«Στα Υβρίδια, δίνεται έμφαση στη συγχώνευση διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, στη διέλευση των ορίων μεταξύ τέχνης και έρευνας, σε κοινωνική και πολιτική δέσμευση και ακτιβισμό, καθώς και σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από σφαίρες της ποπ κουλτούρας».

Η έκθεση προβάλλει 16 έργα από μία κατ’ εξοχήν διεθνή ομάδα καλλιτεχνών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Ελληνες καλλιτέχνες Αφροδίτη Ψαρρά και Μαρίνος Κουτσομιχάλης, καθώς και ο εγκατεστημένος στην Αθήνα Βρετανός καλλιτέχνης James Bridle.

Πολλά από τα έργα είναι διαδραστικά δείχνοντας το εικαστικό προφίλ της Στέγης, που, όπως αναφέρει ο Χρήστος Καρράς, γενικός διευθυντής του οργανισμού και συντονιστής της έκθεσης, είναι «η εστίαση σε σημεία διασταύρωσης μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και άλλων πεδίων πρακτικής: design, αρχιτεκτονική, ψηφιακά μέσα, επιστήμη και κοινωνικός ακτιβισμός».

«Τα Υβρίδια», σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύουν ακριβώς «στην καρδιά αυτής της συναρπαστικής διαθεματικής επικράτειας, παρουσιάζοντας έργα των οποίων η ίδια η φύση αψηφά τις εύκολες ταξινομήσεις».

Τα «Υβρίδια» χωρίζονται σε τρεις θεματικές κατηγορίες («Υβριδικές πραγματικότητες», «Ανθρωπότητα και Ουτοπία» και «Hybrid Remixed»). Μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο, οι επισκέπτες αντικρίζουν το Newstweek των Danja Vasiliev και Julian Oliver. Με μία πρώτη ματιά, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για τη διαδικτυακή πύλη μιας από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές εφημερίδες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 και σηματοδοτεί επίσης, την αφετηρία μιας συνεργασίας ανάμεσα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Ars Electronica, η οποία θα εμπλουτίσει τα προγράμματα και των δύο οργανισμών.

Πηγή : ekirikas.com